Astrids somre
Af Annegret Friedrichsen
Astrids somre er en fortælling om en sydslesvigsk pige, der i 1960’erne i lighed med tusinder andre bliver sendt til Danmark i sommerferie. Det er samtidig en roman om en tosproget barndom og en historie fra den anden side af grænsen.
Vi befinder os i Sydslesvig, Nordtyskland, i 1960’erne. Astrids mor er tysk og hendes far dansksindet. Sommeren før Astrid skal begynde at gå i landsbyens danske mindretalsskole, bliver hun som mange andre sydslesvigske børn sat på et tog til Jylland. Højt oppe ved Limjorden tager en fremmed værtsfamilie på landet imod hende med åbne arme.
I løbet af syv somre skildres Astrids udvikling fra barn til begyndende teenager. I skiftende scener fra det daglige liv derhjemme i landsbyen ikke langt fra Flensborg, til somrenes ferieliv på gården i Vestjylland, gengives hendes syn på verden. Men gradvist slår Astrids følsomhed og nærvær små sprækker i muren omkring fortidens spøgelser.
Krigen er langt væk, men også helt tæt på i Astrids familiehistorie. Astrids somre er et stærkt dansk-tysk, men også et universelt tidsbillede, og det viser stik imod enhver falsk forståelse, at der er forskelle og grænser, og at erkendelsen heraf spiller en afgørende rolle for Astrids vågnende selvforståelse.