Når din mad gør dig syg
Af Jonna Deibjerg
Mange mennesker lider af forskellige symptomer, der synes ubestemmelige. Når de går til læge får de ofte at vide, at der ikke er noget galt. Alligevel fortsætter utilpashederne. Nogle har måske haft det sådan hele livet. Disse mennesker reagerer måske på forskellige former for mad.
Der skelnes mellem allergi, intolerance og overfølsomhed. Allergier kan som regel påvises ved hjælp af blodprøver. Problemet opstår, når der ikke kan påvises en allergi, og det derfor kan være svært at blive taget seriøst i sundhedssystemet. Flere end man tror har en intolerance eller overfølsomhed og det er ofte fødevarer som mælk, gluten og æg, der i de fleste tilfælde er årsagen.
I Når din mad gør dig syg opstiller Jonna Deibjerg forskellige symptomer, der kan skyldes fødevarerintolerancer, som f.eks problemer med fordøjelsen, forkølelser, urinvejslidelser, hudproblemer, psykiske sygdomme, lavt blodsukker, candida mv. Bogen har et selvstændigt afsnit om hvordan allergier, intolerance og overfølsomhed giver udslag hos børn.
Sidst i bogen er der vejledninger til, hvordan man påbegynder diæter, samt opskrifter på forskellige typer mad, der kan være vanskelig at lave, hvis man ikke kan bruge mælk, gluten og æg.
Jonna Deibjerg, uddannet apotekerassistent, men da hendes egen søn ikke kunne tåle mælk og gluten, begyndte hun at interessere sig for kostens betydning for helbredet. Hun har været diætrådgiver og formand for diætudvalget for Astma-Allergiforbundet i 12 år indtil 1988. Siden 1990 har hun haft egen privatkonsultation og fordragsvirksomhed. Hun har udgivet en række bøger gennem årene om emnet.